Най-голямата раннохристиянска църква в България -  епископската базилика на Филипопол,

...
Най-голямата раннохристиянска църква в България -  епископската базилика на Филипопол,
Коментари Харесай

Откриват епископската базилика на Филипопол

Най-голямата раннохристиянска черква в България -  епископската базилика на Филипопол, ще бъде публично открита през днешния ден.

На церемонията са поканени министър председателят в оставка Бойко Борисов и министри от неговото държавно управление, американският дипломат Херо Мустафа, представители на фондация „ Америка за България “ и други

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и широчина 36 м, което я прави най-голямата сходна постройка от IV-VI век у нас. Като набожен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е построен е построен християнски некропол.

Уникални и непокътнати до наши дни са подовете на епископската базилика. Те са покрити с два пласта многоцветни мозайки с повърхност над 2000 кв. м. Те са експонирани на две равнища, които посетителите могат да прегледат по пътеки от закалено стъкло.

Изграденият музеен комплекс включва интерактивни зони, образователен и детски ъгъл, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата е открита по време на избавителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва интервал на начално изследване и заледяване на обекта, до цялостното му откриване през 2017 година

Година по-късно епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лв. финансиране от фондация „ Америка за България “ и от община Пловдив е направена цялостна реституция и консервация на находките, издигната е покриващата постройка и е облагородено площадното пространство.

Заради противоепидемичните ограничения на формалното разкриване през днешния ден няма да се позволяват посетители. То ще бъде излъчено директно на.

Базиликата отваря порти за гости от понеделник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР